Deze maand is WPG Research al weer vijf jaar aan de Plantsoenstraat 89 te Doetinchem gevestigd. Het eerste lustrum. Altijd een moment om te terug te kijken op de mooie momenten, maar vooral een ijkpunt om vooruit te kijken naar de mooie momenten die nog moeten komen. Naar aanleiding van ons lustrum heeft Meryem Yalcin, Research Consultant, een blog geschreven, onder de titel “Wall of Fame”.

Meryem Yalcin: Kijkend over mijn scherm, al dwalend in gedachten, valt mijn oog op onze zogeheten “Wall of Fame”. Een muur, breed uitgemeten met krantenknipsels, internetartikelen en memorabele herinneringen zoals de geboortekaartjes van de vijf WPG- telgen.  Al scannend analyseer ik de grote (kranten) koppen en kom ik tot de conclusie dat het kleine traditionele marktonderzoekbureau uit de Achterhoek, sinds haar vestiging in Doetinchem in februari 2011, grote mijlpalen heeft bereikt.  De gedachte dat WPG Research ooit begon als een klein bureau op een zolderkamer in Oosterbeek en na de vijf Doetinchemse jaren is uitgegroeid tot een volwaardig marktonderzoekbureau gelokaliseerd in hartje Doetinchem is echter vooralsnog niet correct. Want uitgegroeid zijn we nooit!  

Terugkijkend op de afgelopen vijf Doetinchemse jaren kan gesteld worden dat de term ‘ontwikkeling’ volledig centraal stond. Allereerst is wellicht het grootste bewijs van de groei en ontwikkeling het ontstaan van een nieuwe “Wall of Fame”. De oude heeft helaas geen ruimte meer over, waardoor de nieuwe is ontstaan met de eerste plaksels erop. Aanvullend, fungeert de behaalde ISO-20252 certificering in 2015 als een symbool voor onze ontwikkeling. Deze certificering toont aan dat WPG Research voldoet aan alle eisen met betrekking tot de opzet en uitvoering van marktonderzoekprojecten. De wens van klanten aan kwaliteitsbewaking en een toenemende vraag naar deze certificering bij aanbestedingen waren voor WPG Research de belangrijkste redenen om het certificeringsproces dit jaar te behalen. Bovendien hebben we ons de afgelopen jaren ook op geografisch niveau ontwikkeld. Waar het ooit begon als een regionaal en nationaal georiënteerd bureau, zijn we inmiddels ook op internationaal vlak actief. Zo hebben we sinds enkele jaren mooie projecten uitgevoerd voor opdrachtgevers als het Poolse Ministerie van Economische Zaken, het Belgische sensorisch onderzoeksbureau Haystack, het Franse consultancybureau Efficience3, het Zweedse bedrijf Attends Healthcare, en het Spaanse marktonderzoekbureau Rosenthal Research.

Ondanks dat we nog steeds met veel plezier terugkijken op de afgelopen vijf jaar, blik ik alvast stiekem vooruit naar de voor ons liggende jaren. Niet alleen ontwikkelen wij door als onderzoekbureau, maar ook de gehele marktonderzoekbranche ontwikkelt zich uiteraard voort. De aanleiding voor de ontwikkelingen in de onderzoekbranche hangen samen met het feit dat het gedrag van bedrijven en consumenten sterk verandert door alle (technologische) innovaties in deze moderne tijden. Businessmodellen en strategische modellen gaan op de schop. Kijkende naar de trends & ontwikkelingen, en naar de wensen van onze eigen klanten verwacht ik de volgende trends:

 1. Back-to-basics

Ik verwacht dat in onderzoeksland ‘back to basics’ de hoofdtrend zal worden. De afgelopen jaren werden in onderzoeksland vraagtekens gezet bij het bestaan van traditionele marktonderzoekbureaus (Marketing Online 2006, Voets 2014 en Starred 2015). Opiniepeilers meldden dat men geen behoefte meer heeft aan traditioneel onderzoek. Extravagante onderzoeken als neuromarketing waarbij men met hersenscanners te weten wil komen hoe het denkproces van de mens werkt, zijn sinds enkele jaren het gesprek van de dag. Daarnaast zijn uitgebreide modellen ontwikkeld om emoties op de gezichten van de respondenten vast te leggen middels ‘facial coding’ (Van Velthoven, 2015). Middels Google Glass wordt het online gedrag van respondenten geanalyseerd. Allemaal leuk en aardig, echter in de praktijk gaan dit soort onderzoeken een gemiddelde ondernemer vaak te ver. Voor een MKB-er bijvoorbeeld, is de stap om überhaupt een officieel marktonderzoekbureau in te schakelen redelijk groot.

 1. Beter, sneller en goedkoper

In het verlengde van het voorgaande waarbij de verwachting is dat men ‘back- to- basics’ gaat in onderzoeksland, verlangt de ondernemer naar degelijk onderzoek dat past binnen hun budget en resultaten welke direct geïmplementeerd kunnen worden in hun strategieën. Ze willen geen poespas, maar begrijpelijk onderzoek met begrijpelijke resultaten voor iedereen.

 • Beter: klanten willen antwoorden op vragen die relevant zijn, niet alles hoeft beantwoord te worden;
 • Sneller:  geen ellendig langdurige onderzoeken, middels bepaalde focus op het vraagstuk en onderzoek applicaties kunnen antwoorden op vraagstukken sneller gevonden worden;
 • Betaalbaarder: middels creativiteit, automatische processen en bepaalde (simpele) technologieën kunnen onderzoeken goedkoper uitgevoerd worden.
 1. Niet alleen alleskunners, maar samenwerkers!

Binnen de onderzoekswereld valt nog een hoop te verbeteren en te ontwikkelen. Ontwikkelen kan een marktonderzoekbureau niet alleen, hierbij spelen invloeden van buitenaf ook een rol. Luisteren naar de behoeften van klanten, sparren over bepaalde probleemstellingen en creatieve en innovatieve ideeën vergaren middels samenwerkingen met andere partijen staan centraal in de dagelijkse werkzaamheden. De verwachting is dat deze samenwerkingstrend zich voort zal zetten in de onderzoekswereld:

 1. A) Marktonderzoeksbureaus bundelen steeds meer en meer hun krachten en maken gebruik van elkaars
  unique- selling points om zodoende de klanten zo goed mogelijk tevreden te stellen. Immers, een
  tevreden klant voor twee partijen is beter dan geen (tevreden) klant voor beiden.
 2. B) Samenwerkingen worden niet alleen door de onderzoekende bureaus onderling aangegaan, maar ook
  tussen klant- en onderzoeksbureaus onderling. Dit, deels uit kosten besparing waarbij klanten een
  deel van het uitvoerende gedeelte bijvoorbeeld op zich nemen, maar ook om intensief betrokken te
  zijn bij het gehele onderzoeksproces. Anderzijds, is de verwachting dat marktonderzoekers ‘verhuurd’
  worden aan bedrijven om zodoende hun onderzoek intern bij/ samen met hun klant te verrichten. 

Met het oog op de verwachte trends en ontwikkelingen in de komende periode zijn wij als marktonderzoekbureau klaar voor de volgende vijf jaar (en verder)! WPG Research is het praktijkvoorbeeld dat traditioneel marktonderzoek in een positief daglicht zet. We onderscheiden ons juist door realistisch te blijven en te luisteren naar de daadwerkelijke behoeften en mogelijkheden die onze opdrachtgevers hebben. Het feit dat we bewust kiezen voor het traditionele pad, zonder poespas, wil zeker niet zeggen dat er ellenlange (papieren) vragenlijsten worden opgesteld en data wordt aangeleverd waar de opdrachtgever uiteindelijk geen raad mee weet. Integendeel, onze onderzoekers beschikken over integere kwaliteiten en zorgen ervoor dat de traditionele onderzoeksmethoden en rapportages in een hedendaagse vorm worden uitgevoerd. Kwalitatief hoogstaande, strakke en snelle online vragenlijsten die makkelijk middels tablets of mobiele telefoons kunnen worden ingevuld; infographics en dashboards welke op een overzichtelijke manier de resultaten tonen en begrijpelijk maken voor iedereen; krachtige en bondige tabellenboeken; diepte interviews en groepsdiscussies met respondenten waardoor hun eigen beleving duidelijk naar voren komt zijn slechts enkele voorbeelden die veelal worden toegepast. Ook zullen onze onderzoekers beschikbaar worden gesteld voor interim projecten om zo in te spelen op de vraag vanuit klanten om een ervaren onderzoeker structureel te betrekken in hun organisatie.

Op naar een succesvol en voorspoedig tweede Doetinchems Lustrum. Op naar een nieuw volgeplakte “Wall of Fame”!

2017-06-06T14:02:43+00:00 17 februari 2016|

About the Author:

Laat een reactie achter