WOLFHEZE In het voorjaar van 2016 hield WPG Research in opdracht van Brandweer Gelderland-Midden in Wolfheze een enquête onder meer dan 400 inwoners tussen 18 en 55 jaar. ,,De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend”, zo laat Projectmedewerker afdeling incidentbestrijding Martine Goldschmidt namens de brandweer weten. ,,Naar aanleiding van het onderzoek hebben zich drie inwoners aangemeld als vrijwilliger. Zij starten binnenkort met een opleiding.”

Het onderzoek van vorig jaar was tweeledig. Brandweer Gelderland-Midden was benieuwd naar de interesse om vrijwilliger te worden, maar de brandweer wilde ook inzicht krijgen in wat inwoners wel en niet weten over de brandweer. Naast de enquête vond er onder tien inwoners een kwalitatief onderzoek plaats. Een van deze inwoners die zich hiervoor had opgegeven was Hans Hugen. ,,Ik werd daarna zo enthousiast dat ik me heb aangemeld als vrijwilliger”, vertelt de Wolfhezenaar zelf.

MOTIVATIES ,,Mede dankzij het bevlogen verhaal van Martine Goldschmidt. Ik nam natuurlijk de beslissing zelf maar zij trok me als het ware over de streep.” Hugen (54) woont 17 jaar in Wolfheze en kent het dorp natuurlijk goed. ,,Ik heb meerdere motivaties om vrijwilliger te zijn. Bijvoorbeeld het veiligheidsbesef als inwoner zelf. Stel je hebt als post onvoldoende bemanning, dan moet de brandweer van verder weg komen en dat vertraagt natuurlijk het (blus)werk. Dat kan mij dus ook overkomen, besefte ik. Doordat ik op dit moment werkzoekend ben, heb ik de tijd om me volledig te storten op de opleiding en de oefeningen. Ik kijk ernaar uit om met deze bevlogen groep vrijwilligers aan de slag te gaan.”

UITNODIGEN Goldschmidt: ,,Wat ons tijdens het onderzoek ook opviel is dat de bewoners de enquêteurs altijd binnen uitnodigden voor het invullen van de enquête. De bereidheid en het enthousiasme om met de brandweer mee te denken was enorm groot.”

NIEUWE POST Er zijn ook plannen voor de bouw van een nieuwe brandweerpost in Wolfheze. De Renkumse raad beslist in de gemeenteraadsvergadering van 25 januari definitief over deze plannen. De locatie van de brandweerpost in Wolfheze is te klein om een post te maken die aan de huidige eisen voldoet. Daarom wil het college op zoek naar een nieuwe locatie. Deze plek moet in de kern van Wolfheze liggen om de gewenste aanrijtijden te garanderen, aldus het college tijdens de presentatie van de plannen eind vorig jaar. Het streven is om in 2018 te starten met de bouw.

OPROEP Goldschmidt tot slot: ,,De post in Wolfheze kan nog steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken. Wilt u meer weten over de vrijwillige brandweer in Wolfheze, neem dan contact op met de ploegcommandant van de post: Herry Kelderman: 06-37386167. Verder willen we iedereen bedanken die aan het onderzoek heeft meegewerkt.”

2017-02-22T10:58:00+00:00 17 januari 2017|

About the Author:

Laat een reactie achter