Een vorm van onderzoek dat steeds meer wordt toegepast in het optimaliseren van innovaties is sensorisch onderzoek. WPG Research kan met uw te bepalen testgroep producten testen op het zintuiglijke aspect. Oftewel wat is de perceptie van de persoon ten aanzien van smaak, waarneming, geluid, geur en aanraking. WPG Research doet graag onderzoek voor u naar nieuwe duurzame oplossingen aan de hand van sensorisch onderzoek

Sensorisch onderzoek in de productontwikkelingsfase

Sensorisch onderzoek wordt veelal toegepast in de productontwikkelingsfase. Tegenwoordig wordt de keuze voor een duurzaam verpakkingsmateriaal steeds belangrijker. Single-used plastic (SUP) wordt uitgefaseerd wat betekent dat er nieuwe verpakkingsoplossingen geïntroduceerd moeten worden. Een nieuw verpakkingsmateriaal kunt u het beste laten testen middels zintuiglijke ervaringen. Daarnaast vindt sensorisch onderzoek ook veelal plaats in de voedselontwikkelingsfase. Als u een nieuw gerecht op uw menukaart wilt zetten dan is het verstandig om vooraf een opiniepanel uw product te laten keuren op smaak, textuur, geur en waarneming. Met hulp van WPG Research kunt u een sensorisch onderzoek laten uitvoeren om te meten of productintroductie succesvol kan zijn.

  • Smaaktesten

Een onderzoeksvorm die WPG Research regelmatig toepast voor opdrachtgevers zijn smaaktesten. Bij smaaktesten kunt u denken aan de mate van umami, zuur-, zout-, zoet- of bitterheid van een product. Echter kunt u ook denken aan smaakherkenningsonderzoeken. Oftewel herkent de testpersoon het daadwerkelijk geproefde product. WPG Research helpt u graag bij het opzetten van uw smaaktest.

 

  • Waarnemingstesten

Een belangrijk details van uw nieuw ontwikkelde product en of verpakking is hoe het product eruitziet. Misschien is de uitstraling van uw product wel mooi, maar associeert de testpersoon het met een ander product waar u vooraf niet aan had gedacht. Bij waarnemingstesten gebruiken wij voor u kwantitatieve data verzameld omtrent hoe het product eruitziet. Denk hierbij aan de voorkeur van vorm, kleur, lettertype, maar ook of het opvalt ten aanzien van concurrerende producten in de winkelschappen.

 

  • Geur testen

In het aankoopproces van klanten kunnen geuren in restaurants of winkels ook van belang zijn. Wanneer u bijvoorbeeld als consument stamppot ruikt in een restaurant en vervolgens het product ziet staan op de menukaart, dan kan dit uw keuze beïnvloeden. Om te achterhalen wat het effect is van geur voeren onze onderzoekers geur testen voor u uit. Hierbij kunt u denken aan testen gericht  geurassociatie en of dit invloed heeft gehad op bijvoorbeeld het aankoopproces van een product.

 

  • Auditieve testen

Sommige reclames en bepaalde producten onderscheiden zich met het gemaakte geluid. In de vorm van jingles of de kracht van de herhaling van dezelfde boodschap. In onze naamsbekendheidsonderzoeken kunt u ook gebruikmaken van een auditieve component. Oftewel herkent de testpersoon een bepaald geluid. Daarnaast voeren wij ook graag onderzoek voor u uit wanneer u als opdrachtgever wilt weten waar geluiden aan doen denken. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van uw reclame kunnen wij aan de hand van auditieve associatietesten achterhalen waar uw doelgroep aan denkt bij een specifiek geluid. Vervolgens kunt u dan bepalen of u dit wel of niet wilt implementeren in de reclame.

 

  • Testen hoe iets voelt

Een laatste zintuiglijke test die wij voor u kunnen uitvoeren is gericht op gevoel. Hoe iets voelt kan invloed hebben op de ervaring van een product. Denk bijvoorbeeld aan een koffiemok. Zodra u koffie gaat drinken kan het zijn dat de koffiemok hard is in de vorm van keramiek, terwijl u de andere keer uit een kartonnen beker drinkt die kan indeuken. Ook kan de structuur invloed hebben op de temperatuur en of u de koffiemok wel of niet vast kunt pakken. In de productontwikkelingsfase onderzoeken wij graag voor u materialen van een product onder testpersonen gericht op relevante indicatoren om te zien welk materiaal het beste aansluit bij de doelgroep.

Wilt u een sensorisch onderzoek laten uitvoeren? Neem dan nu contact op met WPG Research voor een sensorisch onderzoek. In overleg met u kunnen we het onderzoek op maat maken, zodat voor u de belangrijkste indicatoren gemeten worden.

Recentelijk hebben wij sensorische onderzoeken uitgevoerd voor de volgende opdrachtgevers: