Groepsdiscussies

In een groepsdiscussie gaan meerdere personen, meestal 6 tot 8, onder begeleiding van een ervaren gespreksleider met elkaar in gesprek over vooraf bepaalde onderwerpen. Deze methode levert waardevolle inzichten op in de meningen, opvattingen en achterliggende argumenten van deelnemers.

Wat groepsdiscussies uniek maakt, is de dynamiek: deelnemers reageren niet alleen op de vragen van de gespreksleider, maar ook op elkaar. Hierdoor ontstaan levendige gesprekken waarin ideeƫn worden gespiegeld, bijgesteld of juist versterkt. Zo komen overtuigingen, drijfveren en gedrag duidelijk naar voren. De samenstelling van de groep is doorgaans een representatieve afspiegeling van de doelgroep, zoals bepaald in overleg met de opdrachtgever. Groepsdiscussies kunnen zowel fysiek als online worden georganiseerd, afhankelijk van wat het beste past bij het onderwerp en de doelgroep.

Voordelen groepsdiscussies:

  • De mogelijkheid om in relatief weinig tijd een breed scala aan visies op een onderwerp ontwikkelen;
  • Deelnemers reflecteren op de eigen- en andere visies;
  • De mogelijkheid om een groep deelnemers tot een consensus te laten komen;
  • De kans om onder veel inmenging een veelzijdige en dynamische discussie te bereiken;
  • Klanten de mogelijkheid te bieden hun doelgroep live te zien discussiĆ«ren.

Duur en onderzoeksruimte
Over het algemeen duurt een groepsdiscussie tussen de 60 en 90 minuten. Uiteraard is dit afhankelijk van de onderzoeksvraag en soort onderzoek. WPG Research biedt de mogelijkheid aan om de groepsdiscussies te houden in een eigen onderzoeksruimte waar ook een meekijkruimte beschikbaar is voor de opdrachtgever. Uiteraard kan WPG Research ook onderzoeklocaties elders in het land regelen.